Balın Şekerlenmesi (kristalizasyonu):

Balın Şekerlenmesi (kristalizasyonu):

www.kestanebali.trtc.biz

http://www.yaylacikkoyu.blogspot.com


Balın kristalizasyonu; balda bulunan şekerlein zamanla doyma noktasına ulaşarak dibe çökmesi olayıdır. Çiçek balları zamanla kristalize olur. Kristalize olan bal sahte veya hileli bal demek değildir. Kristalize olan ballar su banyosu içerisinde ısıtılarak kristalizasyon ortadan kaldırılabilir. Kristalizasyon balın su içeriği ile bünyesindeki fruktoz ve glikoz şekerleri arasındaki oranla ilgilidir. Genellikle bal içindeki fruktoz, glikozdan fazladır. Fruktoz/Glikoz oranı büyüdükçe balın şekerlenme eğilimi azalır. Olgunlaşmamış bir balda glikoza göre daha fazla sakkaroz bulunduğu için şekerlenme yavaş olur.Su içeriği düşük olan ballar daha geç kristalize olurlar. Bu nedenle petekli ballarda kristalizasyon geç başlar veya hiç görülmez.Toplumumuza kristalize olmuş bal yeme alışkanlığını kazandırmalıyız.
Balın dolum aşamasında, ısıtma işlemi
uygulanmaz.

Isıtılan ballar yahiçkıristalleşmez yada cok geç kısistalleşirler dikkatliolun bal
40 veya 60 dercenin üzerinde ısıtılırsa zararlıolabir bal tüketirkendikkatliolun sağlığınızdanolmayın kestanebalı geçkıristalleşir sonuçda kestane balıda kıritalleşir bu şekervar anlamına gelmez market ballarına dikkatedin yeter bizler balı doldururken ısıtmıyoruz nasıl üretildiyse isteyenlerede oşekilde ulaştırıyoruz isterseniz gelinyerinde görün buresimler bizim köye ağitir yaylacık köyüne tamamen sıkma işlemi elmakinalarında yapılır
Özel bir baldır. Yılda sadece HAVAŞARTLARINA GÖRE BÖLGEYE BAĞLI OLARAK ÜRETİM ORANI DEĞİŞİM GÖSTEREBİLİR Önümüzdeki yıl tekrar tatmak isterseniz lütfen kendinizle ilgili** BİLGİLERİ MAİL ATIN**


Balın koyuluğu(Vizkozitesi)Balınakıcılığına viskozitedenir. Viskozite balın su oranıyla ilgilidir.Viskozitesi yüksek ballar yavaş akar.Açık renkli ve gevşek balların viskozitesi düşüktür. Koyu balları tercih edinDeli Bal (acı bal) Nedir: Çok güçlü bir baldır.Arının ,orman gülü(ağı çiçeği) denilen çiçekten ve kestane çiçeğinden karışık aldığı bal koyu renkli ve tadı hafif buruk olur Bu bala halk arasında deli bal denir. Deli bal güçlü bir baldır.antibiyotiktir, antioksidandır.tansiyonu düşürür.öksürüğü keser.Zonguldak,Bartın ve Amasra yöresinde madenciler arasında yaygın olan ve bir meslek hastalığı olan akciğer yetmezliğinin en iyi ilacıdır.Bu yörede madenciler bu bal sayesinde rahat yaşarlar.

Ancak bu bal çok dikkatli tüketilmelidir.
Fazla yenildiğinde tansiyonu normalin altına düşürür. Hastanelik edebilir. Buna bal tutması denir.Bal tutması sonucu hastanelik olan vardır ancak şimdiye kadar bal tutması sonucu ölüm vakası olmadığı gibi, kalıcı bir etkisi olan bir kişi de yoktur.
KARADENİZ'İN GÜÇLÜ KESTANE BALIBARTIN'A HAS BAL
{YAYLACIK KÖYÜ KESTANEBALI}


www.kestanebali.trtc.biz

http://www.yaylacikkoyu.blogspot.com