COĞRAFİ YAPI *BİTKİ ÖRTÜSÜ*İKLİM*TARIM**

COĞRAFİ YAPI *BİTKİ ÖRTÜSÜ*İKLİM*TARIM**

2 - COĞRAFİ YAPI


www.kestanebali.trtc.biz

http://www.yaylacikkoyu.blogspot.com

(Kurucaşile İlçesi İl Kültür Turizm Müdürlüğü)3OOO yıllık bir tarihi olan ilçenin ilkçağda Fenikeliler başta olmak üzere Miletoslu ve Megaralı gemiciler tarafından kurulan Kromna adında bir site olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Roma, Bizans ve Ceneviz hakimiyetinden sonra yörede görülen ilk Türk komutanı Kutalmış oğlu Süleyman Bey’in komutasındaki Kara Tigin’dir. Yıldırım Beyazıt 1395’te bu bölgeyi Candaroğulları’ndan alarak Osmanlı hakimiyetine katmıştır. İlk devreleri bilinmemekle birlikte ilkçağda Kromna'da para basıldığı bilinmektedir. Kromna kenti Sandal ve Zeytin burunları olmak üzere iki doğal liman arasındaki yarımada da kurulmuştur. Kurucaşile Batı Karadeniz sahilinde Bartın iline 62 km. uzaklıkta 1546 km2 alana kurulmuş 8596 nüfuslu kuzeyi Karadeniz güneyi Bartın ili, doğusu Cide ve batısı Amasra ilçeleri ile çevrili deniz ve ormanların içiçe olduğu küçük ve şirin bir ilçedir. 01.09.1957 tarihinde ilçe olan Kurucaşile de 4 mahalle ve 28 köy bulunmakta, yüzölçümünün %40’ı ormanlarla kaplı olan ilçede köylerin büyük çoğunluğu orman köyü statüsü taşımaktadır. İlçemizin merkezi her mevsim yağışlı ılıman Karadeniz iklimi altındadır. Bununla beraber iç kesime gittikçe iklim biraz sertleşir.

COĞRAFİ YAPI

Kurucaşile ilçesi Batı Karadeniz Bölgesinde Bartın iline 52 KM: uzaklıktadır. Kuzeyinde Karadeniz,güneyinde Bartın,Doğusunda Cide ve batısında Amasra ilçeleri bulunmaktadır. İlçenin rakımı deniz seviyesinden 1500 metreye kadar çıkmaktadır. İlçenin güneyi Küre dağlarının bir uzantısı olan Karadağ,Kayaardı ve Karsaduran dağları ile çevrilidir. 159 KM2’lik yüzölçümünün %40’ı ormanlarla çevrili olan ilçede tarım alanı yok denecek kadar azdır. İlçede tipik Karadeniz iklimi hakim bulunmaktadır. Buna göre kışları soğuk ve yağışlı yazları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.


BİTKİ ÖRTÜSÜ*

Bitki Örtüsü Yüzölçümünün %95'sını kaplayan ormanlarda; meşe, kayın, gürgen, kestane, köknar, çam, ıhlamur, akçaağaç, defne, zakkum, ormangülü, kuşburnu, kızılcık, incir, kavak sıkça rastlanan bitkilerden bazılarıdır. Doğal Yaşam Bozayı, yaban domuzu, tavşan, karaca, kurt, çakal, gelincik, tilki, sincap, şahin, atmaca, leylek, delice, çam baştankarası, bıldırcın, kara tavuk sıkça görülen yaban hayatı üyeleridir.

İKLİM*
İklim Karadeniz ikliminin hüküm sürdüğü Bartın'da, il merkezinde yıllık yağış oranı 1000 mm3 iken, sahil şeridinde bu oran 1200 mm3'dür. En sıcak ay 23 °C ile Temmuz, en soğuk ay 4.2 °C ile Aralıktır.

*TARIM**
Tarım Arazisinin %35'i tarım için kullanılabilen Bartın'da buğday, mısır, patates, sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır. Son yıllarda Bartın çileği üretimi ise hızla artmaktadır. Karadenizname adlı eserden alınmıştır.

www.kestanebali.trtc.biz

http://www.yaylacikkoyu.blogspot.com