bal mumu nedir ?
bal mumu hakkında her şey...

bal mumu;
Bal mumu arıcıların kullandıkları bir ürün olup tarih boyunca çeşitli mucitlerinde kullandığı bir madde olmuştur.
bal mumu nedir ?
İşçi arıların 12-18 günlük yaş dönemlerinde karın halkalarındaki mum salgı bezlerinden salgılanan bir maddedir. Rengi salgılandığı an beyazdır, sonra koyulaşır. Arılar petek gözlerini örmek için balmumu üretirler. Arılar 1 Kg balmumu üretebilmek için 6-10 Kg bal yemeleri gerekmektedir. Mum salgılayan arılar önce bal yerler, daha sonra 35oC de zincir şeklinde salkım oluşturarak mum salgılarlar. Özellikle Afrika, Orta ve Güney Amerika da baldan daha önemli bir arı ürünüdür.
bal mumu'nun kimyasal içerigi | |
Madde
| Miktar(%) ![]()
|
İlaç sanayinde ve diş hekimliğinde çeşitli krem ve merhemlerin üretiminde, bazı hapların kaplanmasında kullanılır.Ayrıca su geçirmez malzemelerde,mobilya ve zemin cilalarında, optik lenslerin parlatılmasında, sakızlarda ve mürekkeplerde az da olsa kullanım alanı bulur.

Ama asıl kullanım tabiiki arıcılıktır. Çünkü balmumu, arıların bal doldurdukları peteklerin ana hammadesidir. Fakat tüketilen petekli ballarla birlikte bu değerli ürün de ziyan olmaktadır.Balmumun içine, tebeşir, iç yağı ve kola gibi maddeler katılınca bunların tesbiti çok güçtür. Sarı balmumu parke cilalamasında, heykel, bazı boya ve mum yapımında kullanılır. Saflaştırılmış, temizlenmiş beyaz balmumu ise ilaç sanayiinde, kremlerin yapımında kullanılır. Kiliselerinde yakılan mumlarda en az %32 oranında balmumu bulunması gerektiğinden mum yapma sanayiinde de ciddi miktarlarda kullanılır.Bazı bitkiler, arının petek için yaptığı balmumuna benzer bir madde salgılar.

KAYNAK:http://site.mynet.com/ari_sutunun_yararlari/index.html